Maak kennis met Sander Thomaes:

Sander is hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht en projectleider van GreenTeens. Hij onderzoekt hoe jongeren hun weg vinden in onze snel veranderende samenleving. Hij wil de psychologische determinanten en processen begrijpen die betrokken zijn bij gedragsverandering, zoals het zelfbeeld en de emoties en persoonlijke waarden van jongeren.

Geïnspireerd door de Fridays For Future klimaatstakingen, besloot Sander een aantal jaar geleden om zijn onderzoek te richten op gedragsverandering van jongeren in de context van klimaatproblematiek en duurzaamheidstransities. Hij werkt samen met onderwijs- en communicatiedeskundigen om klimaateducatie voor jongeren te ontwikkelen.

Daarnaast is het een van Sander’s doelen om wetenschap en samenleving te verbinden. Als boegbeeld ‘jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’ bij de Nationale Wetenschapsagenda faciliteerde hij samenwerking tussen wetenschappers, praktijkprofessionals en beleidsmakers. Ook publiceerde hij het kinderboek ‘Wat je denkt ben je zelf’, een introductie in de psychologie geschreven voor kinderen in het basisonderwijs.

Sander promoveerde (cum laude) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij werkte aan het Centre for Research on Self and Identity van de Universiteit van Southampton. Aan de Universiteit Utrecht zet Sander zich in voor het vooruitstrevende open science programma van de universiteit, als lid van het open science platform en het facultaire open science team. Daarnaast zet hij zich als bestuurslid bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO; domein Sociale en Geesteswetenschappen) in voor een vernieuwende onderzoeksprogrammering die recht doet aan het brede kennispotentieel van de Nederlandse sociale en geesteswetenschappen.